Forsvarsmekanismer

Forsvarsmekanisme/overlevelsesstratege

Individuel terapi/coaching og supervision hos LL Coaching i Randers, Langå, Hammel, Hinnerup, Hadsten, Bjerringbro, Silkeborg, Østjylland

Forsvarsmekanisme/overlevelsesstrategi



   forsvarsmekanisme er et forsvar mod verden




En forsvarsmekanisme er et forsvar mod verden, en måde at forsvare sig på, så den smerte vi kan opleve i livet, forsvinder eller mindskes. vi kan også kalde det en overlevelsesstrategi, da forsvarsmekanismerne hjælper os til at begå os og klare os igennem livet, Forsvarsmekanisme/overlevelsesstrategi går automatisk igen når vi føler os truet, bliver bange, angste, føler os uden for, ikke valgt til, hold uden for, ikke er en del af flokken, skamfulde. Føler os truet, føler os forladte, eller forkert ovs. Det sker ubevist for at begrænse følelsesoplevelsen, fordi det dæmper vores angst.

Vores overlevelsesstrategi er opstået og udviklet i barndommen og denne udvikling er helt normal og nødvendig for barnet. 

 





Forsvarsmekanismerne beskytter os mod at mærke ubehagelige


Forsvarsmekanismerne beskytter os mod at mærke ubehagelige og svære følelser og tanker. De hjælper os til at håndtere stressende eller traumatiske oplevelser og situationer på en måde, så vi ikke føler smerte eller ‘går i stykker’. De hjælper os til at navigere og balancere imellem krav, der kommer udefra eller fra vores egne indre behov, krav og følelser. 

Forsvarsmekanismerne er som regel ubevidste og vi er ikke klar over, at vi bruger dem. De opleves som en normal del af vores hverdag og måde at opleve os selv på. 


Forsvarsmekanismer er nødvendige for at kunne fungere socialt

 

Forsvarsmekanismer er på den ene side helt nødvendige for at kunne fungere socialt, fordi de sætter et filter op for følelserne og gør os i stand til at bremse vores umiddelbare impulser, men hvis de bliver dominerende for vores adfærd, kan vores følelsesliv blive overfladisk og afstumpet.

Når vi bliver voksne, kan forsvarsmekanismerne blive problematiske, da de situationer, hvor de opstod ikke længere er aktuelle, fordi vi har indlært dem gennem vores barndom, kan de blive uhensigtsmæssige. Det vil sige, at de skaber flere problemer end de løser.

måske får du følelsen af ikke at kunne finde ud af noget mere, selvværds fald, på sigt kan det udvikle sig til neuroser, angst, stress, tvangstanker eller fobier.

Derfor kan det være en god ide at blive opmærksom på og finde ud af hvad, der ligger bag vores overlevelsesstrategi.


"Vi får det nervesystem, som vores omgivelser giver mulighed for. At sige at psykisk sygdom skyldes en fejl i nervesystemet, holder ikke i dag. Når jeg arbejder med mennesker med psykiske problemer, er det mennesker, hvis selvforståelse er gået skævt. Det er den, der skal reetableres," siger Lars J. Sørensen. Kilde ”9 www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjæl/skam-kan-ødelægge-sjælen


Amygdala reagerer på en ubehalig følelse


Det som sker i vores hjerne er at Amygdala reagerer på en ubehalig følelse. Det tænder det autonome nervesystem hvor kamp eller flugt vil være de meste almindelige at sætte i gang. Der findes også frys som kan deles op i 2 (1-gå død, at stivne, forstene eller falde sammen) eller (2- dissociation, ud af kroppen-oplevelse)


ønsker du hjælp til at ændre eller spotte dit forsvarsmekanismer, er du altid velkomme hos LL Coaching.


Selvværd og selvtillid

Personlig udvikling

Cool kids og chilled program

Forældre kursus til dig med angst ramte børn

Hvad er stress

Ja tak, jeg vil gerne på V.I.P listen og modtage nyhedsbrev på mail. Der kan hjælpe mig med, at leve et ordnelig liv uden stress, angst eller fordi jeg gerne vil være den bedste udgave af mig selv.