Hvad er angst

Hvad er angst

Hvad er angst i Randers, Langå, Hammel, Hinnerup, Hadsten, Bjerringbro, Silkeborg, Østjylland

Forklaringer på Angstsymptomer


Hvorfor slår hjertet hårdt og hurtigt?

- Fordi blodet pumpes ud til de store muskelgrupper. Når blodtrykket øges, frigives ilt (energi) til kroppens muskelvæv


Hvorfor oplever jeg åndenød, kvælningsfornemmelser og svimmelhed?

- Fordi vejrtrækningen bliver hurtige for at øge ilttilførslen til blodet. Ved forøget åndedræt ( hyperventilation) kan disse symptomer opstå.



Hvorfor oplever jeg kuldefornemmelser, sovende eller prikkende fornemmelser i kroppen?

- Fordi blodet føres bort fra huden, fingre og tæer, til de store muskelgrupper, hvor der er mest behov for energien.


Hvorfor sveder jeg?

- Fordi kroppen skaffer sig af med den producerede overskudsvarme.


Hvorfor oplever jeg mundtørhed, kvalme og sommerfugle i maven?

- Fordi fordøjelseaktiviteten nedsættes for at reducere energiforbruget. Dette medfører nedsat spytsekretion og manglende aktivitet i mave-tarmsystemet.


Hvorfor oplever jeg sløret syn, pletter for øjnene og øget lysfølsomhed?

- Fordi pupillerne udvides og der lukkes mere lys ind, for at øge synsfeltet. PÅ denne måde kan man bedre afsøge omgivelserne for fare.


Hvorfor ryster jeg og oplever spændinger i muskler?

- Fordi musklerne i kroppen spænder når din krop forbereder sig til kamp eller flugt.


Kan jeg DØ under et angstanfald?

NEJ ! - Fordi det parasympatiske nervesystem fungerer som en "sikkerhedsventil", det tager over for at beskytter dig.

Få hjælp til angst i  Randers, Langå, Hammel, Hinnerup, Hadsten, Bjerringbro, Silkeborg, Østjylland

Angst:

 

Sådan genkender du den

 

 

Angst er efterhånden blevet en så almindelig diagnose, at den betegnes som en folkesygdom, og faktisk er vi kvinder dem, der rammes oftest. Men hvad vil det egentlig sige at have angst? Og hvad stiller man op, hvis man mærker symptomerne?

 

Har du selv oplevet angst, eller kender du en, der har? Så er det ikke så mærkeligt, for angst er en af de mest almindelige psykiske sygdomme i Danmark. Faktisk så almindelig, at hver fjerde eller femte af os oplever det i løbet af livet. Særligt vi kvinder rammes af angsten. Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2015 lever knap 84.000 kvinder i Danmark med angst, mens det gælder for ca. 52.000 mænd.

Alle oplever angst

 

Vi oplever alle sammen angst ind i mellem, ligesom vi alle kender til glæde og tristhed. Men hvad vil det egentlig sige at lide af angst?

Angsten have forskellige sværhedsgrader, men hvis der er tale om en angstdiagnose, er angsten invaliderende for ens hverdag. Her kan angsten fylde så meget, at det går ud over arbejdet eller de sociale relationer.

Det er vigtigt at skelne mellem frygt og angst. Følelsen af frygt er almindelig og naturlig. Den kan hurtigt opstå, hvis man f.eks. ser en slange, og det er en – langt hen ad vejen – ret praktisk del af kroppens alarmberedskab. Men når kroppen pludselig begynder at alarmere os, selv når der ikke er reel fare på færde, bliver det problematisk.

 

Angst for angsten.

De klassiske symptomer på angst er hedeture, gummiben, hjertebanken, og at man hyperventilerer. I virkeligheden er det de samme symptomer, som hvis man udsættes for ”rigtig” fare – hvis man f.eks. som et tænkt eksempel jagtes af en løve.

- Det kan jo være meget skræmmende, specielt hvis der ikke står en løve foran en. Så kan man godt tænke: ”Hvad sker der med mig? Er jeg ved at få en blodprop?” Angsten i sig selv er det, de fleste med angst er bange for – altså at angstsymptomerne skal give dem et hjerteanfald eller få dem til at dø eller falde om og besvime eller blive sindssyg. Så kører det i ring, og man hælder bare mere benzin på bålet. Det er angsten for angsten – og den er urealistisk.

 

Der findes flere forskellige former for angst, bl.a. panikangst, generaliseret angst og fobier. Panikangst er angstanfald af voldsom frygt og ubehag, som opstår ud af det blå. Lider man af fobier, oplever man angst i bestemte og afgrænsede situationer – det kan f.eks. være angst for edderkopper eller lukkede rum. Mange med fobier prøver derfor at undgå disse situationer for at mindske angsten. Generaliseret angst er hele tiden til stede, men svinger i styrke, og den angste person er næsten konstant bekymret over frygtelige ting, der kan ske.

 

- Man dør ikke af det, men man får det rigtig skidt. Man mister sin livskvalitet, man kan ikke gøre ting, og man bliver hæmmet, fordi den begrænser en og giver en masse unødvendige symptomer. Det er ikke skadeligt, det er bare rigtig skidt, og det er unødvendigt at have det så skidt. For der er hjælp at hent.

Men man kan ikke dø af følelser – Alligevel er det selvfølgelig vigtigt, at man gør noget ved det, hvis man oplever symptomer på angst. Hypnose og kognitiv terapi har god effekt mod angsttilstande, angstbehandling/terapien går ud på at finde frem til de uhensigtsmæssige tankemønstre og forsøge at lave om på dem. Fobier kan behandles ved gradvis at udsætte den angste for det, hun er bange for.

Cool Kids, Chilled og unge gruppe og voksen angst forløb har også en dokumenteret effekt.

 

LÆS OGSÅ: Cool Kids, Chilled og unge gruppe og voksen angst forløb


 

 

Mange har også glæde af at lære forskellige teknikker til at håndtere angsten, når angsten rammer.

- Man skal hellere lade det være, angst går ikke væk af sig selv, du kan meget let udvikle flere angst typer hvis du ikke gør noget ved det Prøv at zoome ind og lad være at give angsten og kroppen så meget opmærksomhed. Hvis du begynder på åndedrætsøvelser, at tælle til 10 eller trække vejret. Læg mærke hvor i kroppen din angst sidder. Og prøv så at gå et skridt imod det du er angst for, Og næste gang et mere.

 

LÆS OGSÅ: Angst: Sådan skelner du mellem sund og usund angst

 

Du kan godt styre bekymringerne

- Det, jeg hjælper folk med i klinikken, er først og fremmest at lære dem, at de KAN styre deres bekymringer, uanset hvad de har af symptomer, og hvad der sker i deres liv. Det er ret væsentligt for folk at opdage. Bagefter lærer vi dem, at det ikke er farligt at bekymre sig. Vi beder folk om at gå amok i bekymringer, så de opdager, at de ikke falder om, og der ikke sker noget.

Udsigterne til at blive angst fri, slippe ud af angst fængslet. afhænger af hvilken form for angst, der er tale om, og i hvor svær en grad, man er ramt. Generaliseret angst vil man ofte leve med gennem hele livet, men med gode og dårlige perioder. Mange, der lider af panikangst, kan blive fuldstændigt raske, hvis de får behandling – f.eks. kognitiv terapi eller Hypnose. Nogle fobier er der gode chancer for at blive fri for ved angstbehandling, mens andre ofte vil være tilbagevendende.

 

- Så længe vi er i live, vil der være følelser.

 

 

De typiske symptomer på angst

- Rysten

- Svedudbrud

- Hjertebanken

- Brystsmerter

- Svimmelhed

- Åndenød

Kilde: Sundhed.dk

 

LL Coaching hører til i Langå, mellem  Randers og Århus

Vi har klienter i Østjylland, Randers Viborg, Silkeborg, Bjerringbro, Hobro, Hadsten, Hammel, Århus og Kjellerup m.v.


 

 

 

Ja tak, jeg vil gerne på V.I.P listen og modtage nyhedsbrev på mail. Der kan hjælpe mig med, at leve et ordnelig liv uden stress, angst eller fordi jeg gerne vil være den bedste udgave af mig selv.